Українські аграрії інвестують у виробництво свинини

Українські аграрії інвестують у виробництво свининиНовою сферою для інвестицій українських агропромислових груп стало свинарство. Про це пише Комерсант-Україна в матеріалі «Вкладення на п’ятачок».

Як відзначає видання, про рішення вийти на цей ринок заявили як найбільші вітчизняні, так і зарубіжні компанії. Ажіотаж пояснюється потенціалом зростання ринку, особливо після недавнього закриття його для одного з основних конкурентів — Бразилії, а також зростаючим попитом на свинину в країнах Південно-Східної Азії та Китаю.

Проекти з виробництва свинини заплановані практично по всій Україні. Серед найбільших — інвестиції Ukrlandfarming бізнесмена Олега Бахматюка на суму $1 млрд. у будівництво комплексу свиноферм і м’ясокомбінату в Миколаївській і Херсонській областях. Європейська група Axzon, контролює в Україні сільськогосподарську компанію Danosha, привертає зараз 54 млн. євро у Міжнародну фінансову корпорацію (IFC) на будівництво двох свинарських комплексів в Івано-Франківській області. А в агрохолдингу KSG Agro підприємця Сергія Касьянова мають намір інвестувати $ 50 млн. в реконструкцію свого свинарського комплексу в Дніпропетровській області. Про плани вийти на цей ринок заявили також в одному з найбільших агрохолдингів України — Kernel бізнесмена Андрія Веревського, що розраховує побудувати велику свиноферму в Полтавській області.

Цей бізнес стає більш рентабельним, пояснює експерт аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Аліна Жарко. За її словами, за останній рік рентабельність виробництва свинини в середньому по Україні збільшилася відразу на шість процентних пунктів — з −3,7% у 2011 році до 2,3% в 2012 році. «У великих агрохолдингах при гарній технології рентабельність перевищує 10%», — зазначає вона.

При цьому ринок свинини має високий потенціал для зростання, переконаний генеральний директор найбільшого в Україні виробника свинини — компанії АПК-Інвест — Роман Распопов. «Ринок охолодженої свинини ненасичений. Потенційно він може зрости щонайменше на 50-70% протягом найближчих десяти років », - вважає він.

В Україні буде зростати споживання свинини — ця тенденція помітна останні кілька років, кажуть в компаніях. Якщо 5-7 років тому середньостатистичний українець споживав 14-15 кг. свинини на рік, включаючи м’ясо-ковбасні вироби, то сьогодні близько 18 кг.

Вернуться