З прилавків українських магазинів зникає імпортна ковбаса

З прилавків українських магазинів зникає імпортна ковбасаУкраїна в січні-листопаді минулого року скоротила імпорт ковбасних виробів майже на 30%, а їх експорт - на 3%.

Про це повідомили в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).
За січень-листопад минулого року в Україну було ввезено 0,9 тис. тонн м'ясо-ковбасних виробів, на загальну суму $5,5 млн.

Помітно змінилася географія імпорту: якщо у 2012 році половина ковбасних виробів надходила з Білорусі, то в минулому році більше ковбасних виробів було імпортовано з країн Європейського Союзу, таких як Італія, Іспанія, Польща, Словаччина. Імпорт з Білорусі становив лише 13% від загальної кількості ввезеної ковбасної продукції.
Експорт м'ясо-ковбасних виробів за одинадцять місяців минулого року склав 1,3 тис. тонн, що в грошовому вираженні становить $5,6 млн.

Таким чином, сальдо зовнішньої торгівлі м'ясо-ковбасними виробами хоч і невелике, але все ще залишається позитивним. Основними зовнішніми ринками збуту для українських ковбас зараз є Росія (68%) і Молдова (30%).
За даними Держстату, за минулий рік в Україні було виготовлено 285,7 тис. тонн ковбасних виробів, що на 1% менше, ніж у 2012 році. Слід зазначити, що загальне виробництво м'яса в Україні за 2013 рік зросла на 8,5 %, проте це зростання не позначилася на ковбасних виробах. Найбільшу частку в структурі виробництва зайняли варені ковбаси, сосиски і сардельки - 65%. Їх виробництво в минулому році зросла на 0,4% і склала 185 тис. тонн.

"М'ясопереробні підприємства відзначають зниження попиту на м'ясо-ковбасні вироби. Це пов'язано з низькою купівельною спроможністю населення, для якого ковбаси чи не в першу чергу стають предметом економії. Крім цього, в останні роки переваги споживачів зміщуються в бік споживання безпосередньо м'яса. Тобто, з одного боку, м'ясопереробні підприємства не мають змоги придбати якісне вітчизняне м'ясо за доступними цінами, а з іншого боку - недостатній попит не дає їм можливості нарощувати виробництво. Вихід на нові зовнішні ринки також є утрудненим, адже передбачає багато дозвільних документів, вартість яких значно здорожує українську продукцію на зовнішніх ринках", - повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.

Вернуться