Депутати не хочуть забороняти українцям продавати м'ясо і молоко на ринках

Депутати не хочуть забороняти українцям продавати м'ясо і молоко на ринкахУ держави немає грошей на створення спецпунктів по заготівлі молока та забою тварин.

В Україні можуть не ввести заборону на продаж населенням м’яса і молока поза спеціалізованих ринків. З такою пропозицією виступили депутати від Партії регіонів.

Зокрема, Іван Мирний та Сергій Мошак запропонували пом’якшити правила реалізації м’ясомолочної продукції після 2015 року, а саме — відмовитися від введення заборони на продаж поза ринками м’яса копитних тварин подвірного забою, а також необробленого молока та сиру домашнього виробництва.

Нагадаємо, Україна взяла на себе зобов’язання ввести цю заборону при вступі до СОТ в 2008 році, зараз ця норма зазначена в законі «Про безпеку та якість харчових продуктів».

Передбачалося, що держава профінансує відкриття мережі пунктів прийому молока і молокопродуктів у населення, а також пунктів по забою тварин. Проте, до цих пір цього зроблено не було, в тому числі через нестачу фінансування.

Згідно з оцінками Мінагрополітики, витрати на це перевищили б 2,03 млрд грн. Відзначимо, за даними Держстату, на 1 березня на частку населення припадало 77,6% поголів’я корів у країні, 52,3% — свиней, 84,3% — кіз і овець, і 41,3% — птиці.

Вернуться