Україна посилює політику невикористання ГМО

Україна посилює політику невикористання ГМОЗа останні роки Україна активно відмовляється від використання ГМО, результатом чого є постійне зменшення частки такої продукції: у 2007 р. частка представлених на українському ринку продуктів із вмістом ГМО становила майже 50%, а вже у 2008 р. – вона складала лише 8%. Під час свого виступу на прес-конференції Володимир Семенович, директор українського експериментального центру з дослідження харчових продуктів, зауважив, що на сьогодні в Україні, ГМО містять тільки 5% від усієї продукції.

Незважаючи на це, Україна продовжує боротися проти ГМ-виробництва і, відповідно до нових правил маркування продукції, планує відмовитися від чинної класифікації продуктів із вмістом ГМО. Остання передбачає, що такими продуктами є лише ті, що містять понад 0,9% ГМО.

Вже починаючи з цього літа, всі продукти з будь-яким вмістом генетично модифікованих складників будуть вважатися в Україні продуктами із вмістом ГМО. Проект такого рішення вже опублікований на сайті СОТ. Міцний опір такому визначенню чинить США та Канада, оскільки наслідком введення нового правила буде 90% скорочення експорту в Україну продукції, що містить понад 0,9% ГМО.

У своєму офіційному листі від 23 лютого Міністерство закордонних справ та міжнародної торгівлі Канади звернулося з проханням до українського уряду надати роз’яснення щодо доцільності урядового рішення про затвердження «Процедури маркування харчових продуктів відповідності до вмісту генетично модифікованих організмів».
Згадане міністерство занепокоєне, що нове маркування: «… може спричинити виникнення сумнівів щодо безпеки споживачів або інших характеристик продуктів, незважаючи на те, що такі продукти успішно подолали аналіз на предмет оцінки ризику та були визнані безпечними для споживання людьми». Таке рішення може стати «додатковою перешкодою в торгівлі», що йде всупереч зобов’язанням, взятими Україною перед СОТ.
http://svynarstvo.in.ua/

Вернуться