Ножі та ножики

Ніж.
Настільки звична річ кухонного побуту, що замислюватися про її значущість сучасній людині часто і не приходить у голову. І це абсолютно марно. Кожен ніж по-своєму унікальний. Навіть не вдаючись до роздумів, можна однозначно визначити кілька видів кухонних ножів, кожен з яких унікальний функціонально і, як наслідок, не повинен бути взаємозамінний. Чому? Властивості різних груп продуктів дуже різні, тому і ніж для кожного продукту виготовлений з урахуванням їх індивідуальних особливостей - форма ножа, вага, розміри рукояток і лез. Безумовно, основні загальні риси всіх ножів однакові, але, щоб нарізання було легким і швидким, розберемося в особливих рисах типових кухонних ножів. Отже, правильно вибираємо ніж.

Ніж універсальний

Як правило, в комплекті таких ножів міститься кілька примірників ножів загального призначення. Вони відрізняються довжиною, формою леза - пряма або хвиляста, кінчик - тупий або гострий. Такі ножі призначені для «чорнового» нарізання або грубого, для продуктів на зразок картоплі та інших з аналогічними властивостями.

Хлібний ніж
Основне завдання ножа, призначеного для різання хлібобулочних виробів - це різати, не мнучи продукт. Довге, хвилеподібне і дуже міцне лезо хлібного ножа, що закінчується під кутом в 90 градусів до ріжучої площини, створює ефект розпилювання хліба або торта, зберігаючи форму виробу. Такі «щадні» ножі ідеально підходять для нарізання інших «делікатних» продуктів - ананасів, динь або кавунів на шматочки.

Ніж для томатів.
Томат - продукт, цікавий по своїй структурі. У нього туга і дуже тонка верхня плівка, і при цьому на диво ніжна і м'яка серцевина. Ці властивості ідеально враховані в кожному русі і формі ножа для томатів - лезо його досить довге, вузьке, хвилеподібне, що як раз і дозволяє з легкістю надрізати тугу «оправу» і делікатно нарізати м'яку середину. Що цікаво, кінчик такого ножа нагадує виделку з двома зубцями, за допомогою яких можна акуратно розкладати тонкі часточки томата. Ніж для томатів ідеально підходить для нарізання продуктів, схожих за властивостями з помідорами.

Ніж для нарізки.
Назва ножа красномовно говорить сама за себе. Ніж для нарізки перетворює шматки м'яса, шинки або риби в ідеальні скибочки. Лезо такого ножа довге і рівне, без жодного натяку на будь-які вигини. Це дозволяє домогтися дуже акуратного і віртуозного розрізу одним рухом ножа. Уздовж леза ножа для нарізки, як правило, є невеликі поглиблення з обох сторін. Ці, у своєму роді, повітряні кишені, дозволяють уникнути ефекту «прилипання» продукту до леза ножа. До ножів для нарізки також відноситься ніж для нарізування м'яса лосося - у нього трішки закруглений носик і повітряні кишені за формою нагадують овал. В цілому, маючи незначні відмінності, ніж для лососини має всі властивості ножа для нарізки.

Ніж для зрізання м'яса з кісток.
Лезо такого ножа влаштовано дуже цікаво - воно досить широке біля основи, а рівно у загостреного кінчика різко вузьке, що дозволяє уникнути прилипання продуктів до ножа. Задня сторона леза ідеально пряма, а рівна ріжуча полоса утворює чіткий вигин. За рахунок такої неоднозначної форми, для цього ножа немає нічого неможливого і недоступного - він проникає всюди, швидко розправляючись як з сирим, так і з готовим м'ясом.

Філейний ніж.
По двох характерних ознаках цей ніж можна з легкістю відрізнити від усіх інших – він найдовший і дуже вузький. За допомогою філейного ножа надріз на продукті виходить ідеально рівним, фактично бездоганним. Крім того, філейний ніж чудово підходить для очистки риби від шкіри та кісток. Завдяки гнучкому лезу тонка шкірка і навіть дрібні кістки відокремлюються одним рухом.

Ніж для м'яса.
Даний ніж можна назвати протиріччям, так як вигнута форма його розширюється до кінчика леза виходить за межі уявлення звичайних користувачів кухонних ножів. Фактично і застосовують даний ніж в основному професіонали. І даремно, так як ніж для м'яса полегшив би кухонний побут безлічі господинь – його оригінальна форма дозволяє концентрувати зусилля на заданому місці,

Японський кухарський ніж.
Такий ніж безумовно приверне увагу більшої частини прогресивних господинь - так як японська кухня з кожним днем стає все більш популярною. Нарешті, даний ніж призначений для нарізання суші і сашимі, а ще імбирного кореня, грибів, м'яса і риби. У японського ножа досить широке лезо, задня сторона йде в овал, а ріжуче полотно ідеально.

Овочевий ніж
Даний ніж можна кваліфікувати як ніж для тонкої чистки шкірки картоплі та інших овочів і фруктів, не маючи при цьому професійних навичок. У нього 2 рухомих леза, які дозволяють зрізати шкірку найбільш тонко. Ніж рухається в дві сторони під час чистки - від себе або ж до себе. Дана оригінальна технологія різання ножа кілька десятків років тому навіть була запатентована в Канаді.

Ніж для зняття шкірки
Само собою, ножеві в питаннях чищення овочів і фруктів просто немає рівних, хоча все-таки в нього є «далекий родич» - це ніж для зняття шкірки. Даний ніж не дуже великих розмірів, на диво легкий і віртуозний. Нерідко його лезо увігнуте - це робить його ідеальним для обробки круглих поверхонь, а кінчик до небезпечного гострий і вигнутий. Кінчик, за допомогою якого можна легко позбутися картопляних «вічок» та іншого роду вад на овочах і фруктах. З цим ножем можливо в лічені секунди очистити цибулю від лушпиння або ж яблука від шкірки.

Ніж для ніжного сиру
Даний ніж має точне пряме лезо, розташоване трохи нижче рукояті, хоча строго паралельно їй, що дозволяє відрізати кожну скибочку одним рухом, зберігаючи ніж в горизонтальному положенні. Виделка з двома зубчиками на кінці ножа дозволяє дбайливо підхоплювати шматки сиру і майстерно розкладати їх на підніс або тарілку. Для запобігання прилипання сиру до ножа, на ньому, в більшості випадків, уздовж леза нанесені поглиблення - повітряні кишеньки. Ще є кілька видів ножів для сиру - сирний ніж-терка (назва говорить сама за себе) і ніж-лопатка для твердих сортів сиру (за рахунок гострих прорізів в центрі «лопатки» ножа, скибочки сиру виходять майже прозорими).

Ніж-декоратор.
Знову в назві ножа закладено його призначення. Ніж-декоратор облаштований опуклими зубцями, при нарізуванні додають продукту хвилеподібну форму. Огірки або моркву, масло і тісто слідом за рухом леза із звичайних продуктів перетворюються в шедеври, які легко набувають разючих форм.

Ніж для чищення грибів.
Для початку розрізняє даний ніж - матеріал, з якого він зроблений. На відміну від традиційних металевих ножів, ніж для чищення грибів з пластиковим лезом, це дозволяє допустити потемніння продукту по площинах зрізів. Його рукоятка оснащена жорстким пензлем для чистки гриба від дрібного сміття.

Ніж-січка.
На кухні звичайного користувача такий ніж зустрічається не часто, це інструмент переважно експертів. Ніж-січка, лезо якого знаходиться строго за законом симетрії, має 2 ручки і призначений для шинкування всіх видів зелені. Для прискорення процесу шинкування нерідко у цих ножів буває 2 леза, які розміщені близько один до одного.

Кухонний топірець.
Незамінна річ на кухні для господинь, які розуміють сенс і вигоду в закупівлі великих шматків м'яса. Кухонний топірець призначений не для різання за принципом «уздовж», а для рубки за принципом «вглиб».

Ніж-пила.
Це ніж, для тих, у кого не вистачає часу чекати. Ніж-пила чудово розправляється з замороженими продуктами, хоча застосовується на звичайній домашній кухні досить рідко. Його лезо має зубці з дуже складним «візерунком», кожний з яких зумовленої форми і різного розміру, але при всьому цьому розміщені зубці в строгому порядку, що і дозволяє з легкістю розпилювати обмерзлі продукти.

Кухонні ножиці
Власне, на перший погляд, кухонні ножиці надзвичайно нагадують звичайні, щось на зразок - «2 кінця, 2 кільця, а посередині цвях». Хоча при всьому цьому дана схожість виключно зовнішня. В реальності кухонні ножиці мають на диво міцні, помітно збільшені ручки, досить сильні, тверді леза і загострені кінці. Кухонні ножиці - річ функціональна практично до неймовірного. Ними обробляють рибу і ріжуть зелень, розкривають міцні коробки і нарізають піцу ... Ними роблять майже все, що може допустити уява людини. Не зайвим буде зауважити, що, у деяких кухонних ножиць в центрі розташована порожнина, за формою нагадує овал. Так от, вона створена для розколювання горіхів. А для обробки риби, ідеально підходять кухонні ножиці зі скороченими лезами і потовщеними ручками без кілець. Такі ножиці надзвичайно нагадують садовий секатор, ручки якого приводяться в рух скороченнями розташованої між ними пружини. Зберігати їх необхідно виключно в зімкнутому стані, привести в яке, ножиці можливо за допомогою фіксатора, яким озброєна кожна модель ножиць схожого виду. А ось для розбірки птаха будуть потрібні ножиці з трохи округлим поглибленням, за допомогою якої легко можна впоратися з розсіченням жорстких та міцних кісток.

На завершення, вірних рішень, корисних покупок і вигідних придбань! Акуратних скибочок і безпечних надрізів! Не забувайте, будь-якому ножу свій продукт!

Вернуться